Ruchliwy skwer, otoczony przez ulice Wita Stwosza i Szewską we Wrocławiu, stał się gospodarzem dla Festivalu Produktów Włoskich, który zainaugurował swój początek 29 marca. Festiwal ten daje możliwość zakupu autentycznych włoskich produktów spożywczych pochodzących z różnych regionów. Goście mogą delektować się różnorodnością włoskich dań takich jak: smaczne salami, szlachetną szynkę Culatello, różnego rodzaju makaronami, wyśmienitą Mortadelle, słodkimi ciasteczkami cannoli siciliani czy pastami z migdałów. Można również nabyć wyjątkowe sery: bogaty smakowo parmeggiano reggiano i pecorino oraz oryginalne sery z dodatkiem pieprzu lub pistacji. Na stoiskach nie zabrakło też tradycyjnych dla Italii oliwek, suszonych pomidorów, złocistej oliwy oraz chrupiącego chleba.
Wybór produktów jest monumentalny i na tyle szeroki, że nawet najbardziej wymagający smakosz będzie mógł znaleźć coś specjalnego dla siebie.
Na festiwalu nie tylko kulinaria są na pierwszym planie. Oprócz tego, można również odnaleźć różnorodne dzieła rękodzieła; w tym ręcznie robione ozdoby, srebrną biżuterię, eleganckie szale wykonane z jedwabiu i bawełny oraz stylowe torby.
Festiwal Włoskich Smaków jest otwarty dla zwiedzających do 7 kwietnia, codziennie między 10:00 a 20:00. Wejście jest bezpłatne dla każdego.